29.6.2017

Viikon hyönteinen: isopirkko

Anatis ocellata, ögonfläckig nyckelpiga  

 

Toinen viikon hyönteinen löytyi Pihlajaluodolta Helsingin edustalta. 8–9 mm:n pituinen isopirkko on nimensä mukaisesti isoin Suomessa ja ylipäänsä Keski- ja Pohjois-Euroopassa tavatuista leppäkertuista. Suomessa tavataan n. 60 leppäkerttulajia.

Isopirkko elää pääasiassa havupuilla kirvoja syöden, joskin tämä hengaili rantapusikossa virmajuuren kukinnossa. Havupuitakin oli toki läheisyydessä. Niin, nimi leppäkerttu (tai -pirkko) ei viittaa leppiin. Nykysuomen etymologisen sanakirjan (Häkkinen, WSOY 2004) leppä-sana on voinut alun perin merkitä joko verta tai leppä-puuta. Ensimmäisessä tapauksessa puu olisi saanut nimensä siitä saadun punertavan väriaineen mukaan. Jälkimmäisessä tapauksessa sanaa olisi myöhemmin alettu käyttää veren kiertoilmaisuna. Leppäkertun nimi viittaa siis väriin samoin kuin leppälintujen ja leppärouskujenkin nimet. Tosin eivätpä läheskään kaikki leppäkertut ole mitenkään punaisia.

Tässä löytämässäni peruskuvioinnissaan isopirkko on helppo tuntea. Kuitenkin leppäkerttujen (tai -pirkkojen) tunnistamista hankaloittaa huomattava ilmiasujen monimuotoisuus. Monien lajien pisteiden määrä voi vaihdella ja isopirkollakin on neljä eri värimuotoa, joihin voi tutustua vaikkapa Sami Karjalaisen leppäkerttusivulla. Peitinsiipien mustat täplät voivat puuttua, mutta etuselän mustavalkoinen kuvio on samanlainen kaikilla värimuodoilla.


isopirkko
Opettelen hyönteisten tunnistamista! Ainakin kesän ja syksyn 2017 ajan yritän joka viikko valokuvata jonkin minulle ennestään tuntemattoman hyönteislajin ja kertoa siitä täällä muutaman tiedonjyväsen. Kaikki Viikon hyönteiset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti