8.7.2017

Viikon hyönteinen: kalvolude

Kleidocerys resedae

 

Useimmilla taitavat luteista tulla mieleen ihmisille lieviä tai vähemmän lieviä ikävyyksiä aiheuttavat haisevat marjaluteet ja kutisevat lutikat. Luteet ovat kuitenkin paljon muutakin: niitä on maailmassa kuvattu n. 40 000 lajia! Vuonna 2010 ilmestyneen, sankarillisesti näitä kauniita eläimiä tunnetuiksi tekevän, Suomen luteet -kirjan mukaan ludelajeja on Suomessa 507.

kalvolude

Kalvolude kuuluu varjoluteiden (Lygaeidae) heimoon, jonka useimmat edustajat eivät elele mitenkään erityisen varjoisasti. Tämäkin yksilö löytyi varsin paahteisesta niitty-ympäristöstä. Kuvasin tämän Uppsalassa Röboåsen-harjulla, jota on viime vuosina ansiokkaasti ennallistettu. Harjun ali kulkee tunnelissa moottoritie, ja harju muodostaakin kivan viheryhteyden tien yli.

Röboåsen

4,5–6 mm:n pituisen kalvoluteen tunnistin kirjan avulla melko helposti. Esimerkiksi etuselän etuosan mustat kuviot sekä leveät, läpikuultavat ja, no, kalvomaiset siivet mainitaan tuntomerkkeinä. Kalvolude on hyvin yleinen Suomessa ja sitä tavataan etelästä aina Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen asti. Levinneisyys kattaa myös suuren osan muusta Euroopasta sekä isoja osia Aasiasta kaukoitää myöten. Lajin ravintokasveja ovat ainakin koivut, lepät, kanervat ja suopursu. Kalvoluteet talvehtivat joko aikuisina tai nymfeinä ja alkavat ilmaantua näkyville huhtikuussa. Soidinlennoillaan nämä ääntelevät takasiivestä löytyvän rakenteen avulla ja löytävät näin parittelukumppanin. Toukat sitten kehittyvät pitkin kesää ja syksyä ennen kuin on talvehtimisen aika.

kalvolude

Opettelen hyönteisten tunnistamista! Ainakin kesän ja syksyn 2017 ajan yritän joka viikko valokuvata jonkin minulle ennestään tuntemattoman hyönteislajin ja kertoa siitä täällä muutaman tiedonjyväsen. Kaikki Viikon hyönteisetEi kommentteja:

Lähetä kommentti