23.7.2017

Viikon hyönteinen: kirjoniittyperhonen

Coenonympha arcania, pärlgräsfjäril


Reilu viikko vierähti ilman tietokonetta, ja niin oli hyönteisbloggauksissakin katkos. Tämän kuvan otin 4.7., ja kirjoniittyperhosen lentoaika onkin nyt lopullaan, kun heinäkuun puoliväli on ohitettu.

kirjoniittyperhonen


Kirjoniittyperhonen (kirjoniittysilmä) ei esiinny Suomessa, mutta sitä tavataan melko yleisenä Ruotsin eteläosissa ja Baltian maissa. Kuvasin tämän kunnostetulla harjulla Uppsalassa, samassa paahteisessa ketoympäristössä kuin edellisen bloggauksen kalvoluteen. Kuitenkin kirjoniittyperhosia voi tavata myös avoimissa metsäympäristöissä. Aikuinen perhonen on pienehkö (siipien kärkiväli 3–4 cm), mutta kaunis räpyttelijä. Ainakin tämä yksilö suostui hyvin kiltisti poseeraamaan ja teki valokuvaamisesta helppoa. Joskushan tuntuu siltä, että ainoa tapa saada valokuvattua joitakin perhosia on kuvata ne lennossa, mikä vaatii kuvaajalta näppäryyttä tai ainakin runsaasti kärsivällisyyttä.

Kirjoniittyperhosen voi sotkea muihin niittyperhosiin, mutta kun siipien alapintojen kuvioita vertaa huolellisesti, selviää oikea laji melko helposti. Jos Suomessa näkee tämännäköisen perhosen, on se todennäköisimmin Etelä-Suomessa yleinen idänniittyperhonen (Coenonympha glycerion). Vaikka mistä sitä tietää, milloin kirjoniittyperhonenkin leviää Suomeen: ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät erityisen konkreettisesti juuri perhosten levinneisyyden pohjoistumisena.

Esimerkiksi helmikät (Melica-suku) ovat kirjoniittyperhosen toukan mieleen, ja myös muut niittyperhoset suosivat heiniö. Ne kuuluvatkin heinäperhosten (Satyrinae) alaheimoon, jonka n. 2 400 lajista  on Suomessa tavattu 19. Edelleen heinäperhoset taas luokitellaan täpläperhosten (Nymphalidae) heimoon, joka n. 6 000 lajillaan on suurin päiväperhosheimo.Opettelen hyönteisten tunnistamista! Ainakin kesän ja syksyn 2017 ajan yritän joka viikko valokuvata jonkin minulle ennestään tuntemattoman hyönteislajin ja kertoa siitä täällä muutaman tiedonjyväsen. Kaikki Viikon hyönteisetEi kommentteja:

Lähetä kommentti