27.8.2017

Viikon hyönteinen: töpökukkajäärä

Anoplodera maculicornis,  fläckhornad blombock


Kyllä kirjahyllyyn kuuluisi sarvijääräkirja, sillä ilman sellaista tämänkin tunnistaminen oli työn takana. Googlaamalla löysin useankin samanoloisen lajin, mutta kaikkien tuntosarvet näyttivät kokonaan mustilta. Hommaa myös mutkisti, että löysin oikealta näyttävän lajin ensin sukunimellä Paracorymbia, joka Wikipediassa olikin Stictoleptura ja laji.fi:ssä Anoplodera. Ainakin neljä muutakin synonyymiä ovat ahkerat taksonomit vuosien saatossa saaneet aikaiseksi. No, joka tapauksessa kiva ötökkä. Tämä Suomessa elinvoimaiseksi luokiteltu laji esiintyy lähinnä maan eteläosissa, mutta on se löydetty Oulun seudulta asti.


Töpökukkajäärä 22.7. Sipoossa

Sarvijäärät, joita Wikipedia väittää hapsenkakkiaisiksikin kutsutun, ovat pitkine tuntosarvineen komeita ilmestyksiä. Oikein ison kun löytää, on melkeinpä pakko pysähtyä sitä tutkimaan ja valokuvaamaan. Useimmat sarvijäärät elävät toukkavaiheensa puun sisällä. Joitakin lajeja metsäkapitalistit pitävätkin tuholaisina, ja etelämpänä Euroopassa on ihan talojakin popsivia lajeja.

Kukkajäärät munivat munansa lahoavaan kantoon tai runkoon, jossa toukat sitten kasvavat. Aikuisina jotkin sarvijäärät eivät syö mitään, mutta kukkajäärät nimensä mukaisesti suuntaavat kukkiin siitepölyä syömään. Tai tämä kuvan kaveri näyttää lähinnä uineen siitepölyssä.
Opettelen hyönteisten tunnistamista! Ainakin kesän ja syksyn 2017 ajan yritän joka viikko valokuvata jonkin minulle ennestään tuntemattoman hyönteislajin ja kertoa siitä täällä muutaman tiedonjyväsen. Kaikki Viikon hyönteiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti